פירסומים
RELOCATION חלום משפחתי או חלום בלהות?

 

 

ליאת מרמלשטיין וליאת אראל - שריסט

 

 

"...מי מאתנו לא חלם להתעורר יום אחד בבית פרטי, בפרוור שקט לא רחוק ממנהטן, להביט במדשאות הירוקות הפרושות סביב הבית, ללגום קפה הפוך עם בת זוגו כשילדיו מתרוצצים על הדשא בין הסנאים שבחצר?

בהמשך היום לנסוע למשרד, לעסוק בנושאים בקדמת הטכנולוגיה, ללהג באנגלית עם השכנים למשרד ולאכול צהריים בשדרה החמישית?

מי מאיתנו לא חלמה לשלוח את הילדים לבית הספר ולגן, להמשיך למכון הכושר הקרוב, לשתות נטול, להסתובב ב"מול" וליהנות מכל ה sale-ים המטורפים של האביב. במקביל, לסיים סוף סוף את התואר השני בביולוגיה מולקולארית באוניברסיטה הטובה ביותר בעולם?..."

 

אולי הגזמנו קצת, אבל אתם יודעים, בפנטזיה הכל מותר, ובעצם רבים מאיתנו, בשלב כזה או אחר בחיים משתעשעים ברעיון של "לארוז" את המשפחה ולנסוע לכמה שנים לחו"ל.

תופעת ה RELOCATION היא תופעה מקובלת ונפוצה בעולם כולו. האופציות העומדות בפני משפחה המעוניינת לבצע שינוי מסוג זה הן רבות ומגוונות, במסגרת לימודים, עבודה או שליחות.

עם זאת, למרות הפנטזיה ההחלטה לקום יום אחד ולנסוע אינה החלטה פשוטה וטומנת בחובה לבטים וחששות רבים. את החששות ניתן לחלק ל 4 תחומים עיקריים:

  1. חששות הקשורים לעובד/השליח יוזם השינוי
  2. חששות הקשורים לבן/בת הזוג
  3. חששות הקשורים לילדים
  4. חששות בנושאים נוספים

ישנם רבים שבשלב זה גונזים את החלום וממשיכים בחייהם. אחרים מתחילים בגישושים, במטרה לבדוק עד כמה החלום ניתן ליישום. הם מתחילים בצעדים אופרטיביים לבדיקת האופציות ובמקביל החששות לא נעלמים.

אז מה באמת יכול להדאיג?

 

חששות הקשורים לעובד/שליח יוזם השינוי

על העובד מוטלת משימה לא פשוטה, להסתגל במהירות לסביבת עבודה חדשה ולהוכיח מהר מאד יעילות ואפקטיביות בביצוע התפקיד החדש. כמו בכל כניסה לתפקיד חדש התקופה הראשונה מאופיינת בהשקעה רבה מהרגיל, בהתמודדות עם לחצים ועומסים הנובעים הן מהעבודה עצמה והן מהצורך ללמוד תחומים והרגלי עבודה חדשים.  ב RELOCATION מתווסף לכל אלו לחץ הנובע

מהרצון לעזור למשפחה בהתאקלמות בארץ החדשה. אם לא די בכך, הרי קיים החשש הטבעי לא להצליח בתפקיד. במקרה זה החשש כפול ומכופל ומהווה גורם לחץ משמעותי כיוון שאת מחיר הכישלון תשלם המשפחה כולה ולא רק העובד.

 

חששות הקשורים לבן/בת הזוג

בשונה מהחלפת תפקיד בארץ, מעבר של עובד/ת לעבוד בחו"ל משפיע באופן ישיר על בן/בת הזוג. ההשפעה היא בכמה רבדים של החיים – ברובד האישי, המקצועי והמשפחתי. ברמה האישית מדובר בהתגייסות טוטאלית של בן/בת הזוג למען הצלחת העובד. בני הזוג נאלצים לא פעם לוותר על שאיפות, משאלות ותוכניות אישיות למען הנסיעה. ברמה המקצועית לעיתים הם מוותרים על קריירה, על עבודה עם עניין וסיפוק ונאלצים לעשות שינוי מקצועי ולעבוד במשרה שאינה מקדמת את ההתפתחות המקצועית שלהם. לצד זה, יש לציין כי מראיונות עם בני זוג של שליחים עולה כי לעיתים השינוי המקצועי נחווה כפסק זמן חיובי ומרענן. ברובד המשפחתי מדובר בשינוי מהותי בחלוקת התפקידים בבית. הטיפול במשפחה, לפחות בשלבים הראשונים, מופקד כמעט באופן בלעדי בידי בן/בת הזוג. תפקיד זה מורכב במיוחד לאור העובדה שרשת התמיכה הטבעית (משפחה מורחבת, חברים קרובים) הופכת רחוקה ופחות אפקטיבית.

 

חששות הקשורים לילדים

בראיונות עם משפחות לפני ואחרי RELOCATION עולה כי החששות העיקרים המטרידים  את ההורים קשורים להסתגלות ילדיהם. לא פעם ההורים יוצאים לשינוי בתחושה כי עשו עוול לילדיהם בכך שניתקו אותם מהסביבה המוכרת, הבטוחה והאהובה ובכך שהם מאלצים אותם להתמודד עם חוויות לא פשוטות. הדאגה המרכזית היא שהילדים לא יצליחו להשתלב מבחינה לימודית וחברתית, שיתקשו ברכישת השפה ושיחוו תסכולים רבים מכפי שיוכלו לשאת.

 

חששות בנושאים נוספים

מובן שקיימים אין ספור חששות ולבטים לקראת הנסיעה. לא נוכל לפרט את כולם ולכל משפחה דאגות ייחודיות לה אך הבולטים והנפוצים הם: דאגה למשפחה הנשארת בארץ (בעיקר אם מדובר בהורים מבוגרים הזקוקים לטיפול), רגשות אשם סביב ניתוק הילדים מהמשפחה הרחבה וחשש משינויים שיקרו בארץ בזמן השהייה בחו"ל (התרחקות מחברים, שינוים במקום העבודה שיקשו על חזרה והשתלבות וכו'). כמו כן, עולים חששות מפני מה שיקרה שם - בדידות משפחתית בחו"ל, תחושת זרות, התקלות בתגובות אנטישמיות ועוד.

 

החששות שתוארו הם חששות אמיתיים ואסור להקל ראש או לזלזל בהם. נתונים שפורסמו באתר ORI  מראים כי 20% מהשליחויות מסתיימות בכישלון. כאשר בדקו את התפלגות הסיבות לכישלון, מצאו כי 74% מהסיבות קשורות לקשיים בהסתגלות של המשפחה (בן/בת זוג ו/או ילדים).  עם זאת, ניתן לשנות נתונים אלו על ידי התמודדות ישירה עם החששות והקשיים העומדים בפני הנוסעים. תיאוריות פסיכולוגיות העוסקות בשינוי מציינות כי החששות הם חלק אינטגראלי, חיוני ובלתי נפרד

מתהליך השינוי ויש להם ערך פונקציונאלי בתהליך ההסתגלות. הדאגות, עד כמה שזה נשמע מוזר, מאפשרות למשפחה להתכונן טוב יותר לקראת הבאות. הכנה שתאפשר התמודדות טובה יותר עם קשיים שיצוצו בזמן אמת.

כיום ברור, לאור הנתונים שהוזכרו, כי קיים צורך בהכנה של העובדים ובני זוגם לנסיעה. הכנה שתעסוק בהיבטים הרגשיים משפחתיים ותיתן מקום להעלות את החששות והדאגות ולחשוב בד בבד על דרכי התמודדות אפשריות המותאמות באופן ספציפי לכל משפחה.

 RELOCATION הוא שינוי.  כמו כל שינוי בחיים הוא עשוי להחוות כקרש קפיצה לצמיחה או כמשבר והחלום עלול להפוך לחלום בלהות. מה שיקבע מה החותם שהחוויה תשאיר הוא היכולת של כל בני המשפחה להתמודד עם הקשיים שהם חלק בלתי נפרד מהשינוי. יכולת זו, מושפעת ישירות מההיכרות של האדם עם המשאבים הפנימיים והחיצוניים העומדים לרשותו.

עד עכשיו התייחסנו לקשיים, לדאגות ולמחירים. אבל יש גם רווחים, הרבה רווחים!!!!

 

אז מה המשפחה יכולה להרוויח מהנסיעה?

·       הגברת הלכידות המשפחתית - משפחות שחזרו מ RELOCATION מדווחות בדרך כלל על הזדמנות יוצאת דופן להגברת הלכידות המשפחתית – ההמצאות יחד שעות רבות, ההתמודדות המשותפת עם השינוי  - מחזקים את ה"ביחד" המשפחתי. העובדה שמקורות התמיכה להם בני המשפחה הורגלו בארץ אינם זמינים, מקרבת את בני המשפחה ומאפשרת להם לגלות האחד את השני.

·        עושר תרבותי ורגשי  - הנסיעה טומנת בחובה הזדמנות לחוויה משמעותית ומעצבת, במפגש עם תרבות חדשה ואורחות חיים שונים. ההתמודדויות בונות חוסן רגשי, שילווה את המבוגרים והילדים כאחד בהמשך חייהם.  

·        רכישת שפה חדשה -  לרכישת שפה חדשה יש ערך ומשמעות בחיים העתידיים בלימודים, בקריירה ובכלל.

·        רכישת חברים  - הנסיעה מאפשרת הרחבת הרפרטואר החברתי. היא פותחת צוהר להיכרות עם אנשים שונים מאיתנו באופן התנהלותם, חשיבתם ומנהגיהם. הכרויות אלו מפתחות את היכולת ליצירת קשרים בין אישיים ולהבנת סיטואציות חברתיות.

·        כלים להתמודדות במצבים חדשים - ההמצאות בסביבה שונה במהותה מזמנת התנסויות חדשות שלא ניתן לפגוש בשגרת החיים בארץ. התמודדות במצבים אלו מאפשרת פיתוח תכונות כגון גמישות, כושר אלתור, תושייה, יוזמה, פתיחות לשונה ויכולת טובה לפתרון בעיות.

 

 

לסיכום, מדובר בחוויה, שאם נערכים לה בצורה מתאימה יכולה להפוך לחוויה מעצבת חיים.

 

אז נכון, אולי לא מכון כושר כל יום, ולא ארוחות צהריים בשדרה החמישית ואפילו יש קשיים בדרך, אבל זו לא סיבה לוותר על החלום. חלקים ממנו יכולים להפוך ממש למציאות...

כי כשחולמים – מגיעים למקומות מופלאים...

 

 

  • הכותבות הן פסיכולוגיות בעלות ניסיון בתחום הפסיכולוגיה החינוכית והפסיכולוגיה הארגונית ועוסקות בין היתר בתהליכי הכנה ל RELOCATION.
 
נסיעה עם מתבגרים
נסיעה עם מתבגרים היא נסיעה מורכבת. המתבגר נמצא בשלב התפתחותי המצריך ממנו יכולת ...
[לידיעה המלאה]
הכנת הילדים לנסיעה
יציאה לשליחות או רילוקיישן היא שינוי משמעותי גם עבור הילדים.
חשוב לשוחח ...
[לידיעה המלאה]
נסיעה מקדימה לפני המעבר
כדאי, במידה והדבר אפשרי, לנסוע למדינת היעד, לפני המעבר כחלק מתהליך ההכנה ...
[לידיעה המלאה]